0 Lifschutz Davidson Sandilands complete sustainable indoor sports centre for Birmingham's next generation of athletes

The University of Birmingham has officially opened an Indoor Sport Centre, designed by British architecture studio Lifschutz Davidson Sandilands, with the ambition "to provide future generations of the city's athletes with world-class sports facilities."

The facility, which is open to students, academics and the public, includes the city's first Olympic-standard swimming pool and a range of sports halls and gyms, laboratories, testing facilities and a large climbing wall.

The centre is located on a former brownfield site, and, according to Lifschutz Davidson Sandilands, "its composition responds sympathetically to the existing context and a dramatic change of levels, to connect the city to the heart of the University campus, located some 10m above."

The building scheme has been conceived as four discrete volumes, detailed in brick and bronze, which each have a different use: the swimming pool; a gym and changing rooms; sports halls; and a car park. These shift in plan and section in response to the topography of the site.

A public colonnade encourages access to the building, and the campus beyond. A glazed double-height façade provides "an invitational glimpse" of the swimming pool inside.

"The stature of this new building reflects Birmingham's position as a leading global sporting university, both academically and across the range of sport and fitness opportunities for participants of all ages and aspirations," said Zena Wooldridge, the university's director of sport

"Our aim is to provide a fabulous sport and fitness experience, not just via the quality of the facility, but also through the huge choice and the quality of programmes and the expertise of our staff. The whole project is designed to enhance the quality of life in our community."

The services inside are laid out to facilitate future upgrades to meet changing environmental standards with minimal disruption. To maximise sustainability, good daylight in the heart of the building significantly reduces the projected CO2 emissions by artificial lighting, and natural ventilation in spring and autumn will also reduce energy consumption.

In summer, cool night air is introduced into the building to lower the temperature of the exposed thermal mass of the fabric and to damp heat gains the next day. When large crowds of spectators attend the sports hall, a natural ventilation 'boost' facility, powered by PV panels, improves conditions. A heat-recovery system also allows the 'boost' to be used in winter.

"It's a wonderful project on so many levels - a civic gateway to the Aston Webb campus, ahighly sophisticated university sports destination, yet also a place for the people of Birmingham," said Lifschutz Davidson Sandilands director, Paul Sandilands.

If you would like to view the original article please visit HERE.

Editorial Enquiries Editorial Enquiries

Contact Kerry Haywood

01952 897416
editorial@pitchcare.com

Customers Advertising

Contact Peter Britton

01952 898516
peter@pitchcare.com

Subscribe Subscribe to the Pitchcare Magazine

You can have each and every copy of the Pitchcare magazine delivered direct to your door for just £30 a year.